Föreläsningar 2023

"Bohus Stickning - En spegel av sin tid"

Isa Holmgren

Berättelser om gamla fiskarkläder

Anna-Karin Utbult Almkvist

Magisteruppsats - Bohus Stickning en spegel av sin tid

Isa Holmgren är textilvetare utbildad i textilvetenskap vid Uppsala universitet och skrev sin magisteruppsats om Bohus Stickning. ”Bohus Stickning – En spegel av sin tid” återger de många berättelser om människor och material som spelat en viktig roll för Bohus Sticknings verksamhet. Allt från brev om hur andra världskriget drabbar garntillverkningen i Finland till hur Kerstin Olson hittade inspiration till några av sina mönster.


Plats: Lokal STJÄRNORNA (Kulturhuset Skagerack i Strömstad)

Tid: Torsdag 7 sep 2023 kl 16.00-17.00

Pris: 0 kr


Max antal deltagare begränsas av lokalens begränsningar


Språk: Svenska

Föreläsning om gamla fiskarkläder - Bohuslän

Anna-Karin Utbult Almkvist berättar om gamla fiskarkläder och presenterar utställningen om denna del av Bohusläns viktiga historia - utan ändamålsenliga kläder kan man ju inte jobba till sjöss. Det var så enormt mycket jobb bakomtillverkningen av varje plagg, en del av vardagshistorien. Det är också en del av Anna-Karins egen historia eftersom nästan alla män på hennes mammas sida var fiskare på Öckerö och levde med detta.


Plats: Lokal STJÄRNORNA (Kulturhuset Skagerack i Strömstad)

Tid: Torsdag 7 sep 2023 kl 15.00-16.00

Pris: 0 kr


Max antal deltagare begränsas av lokalens begränsningar


Språk: Svenska

Fotograf: Elisa Silfverberg Utgaard

Fotograf: Karin Björk

Lunchföreläsning om Bohus Stickning

Bohus Stickning och AngoraGarnet
AngoraGarnet ägs av Pernille Silfverberg som med god hjälp av sin man, Kapten Gunnar S. Utgaard, driver verksamheten från gården Rörmyr i Norra Bohuslän. Pernille föder upp angorakaniner och återskapar Bohus Sticknings modeller. Hon berättar om sitt uppdrag att låta Bohus Stickningen leva vidare.


Bra att veta
Ta med handarbetet och din lunch och kom till Kulturhuset Skagerack.


Plats: Lokal STJÄRNORNA (Kulturhuset Skagerack)

Tid: 

Lördag 9 september 2023 kl 12.10-12.50


Pris: 0 kr


Språk: Svenska

Pionjärerna - Bohus Stickning i Strömstad

Lunchföreläsning med Karin Askberger

Karin Askberger är författare till boken De stickade för Bohus Stickning där 30 bohusstickerskor i Strömstad träder fram med sina berättelser om Bohus Stickning som kom som en räddare närarbetslösheten var som störst inom stenindustrin.

De är stenhuggarfruar, änkor på bondgårdar, unga flickor och fiskarfruar. Alla var de ”flinka på bönninga”men fram till nu hade de bara stickat nyttoplagg i grått grått grått. Nulanserar Emma Jacobsson idén om Bohus Stickning som nödhjälpsarbete för kvinnor, de behövde också bidra till hushållsekonomin. Emma tror på dem. ”Detta är kompetenta stickerskor.” Så tänkte hon nog. ”De kommer också kunna lära sig att sticka med många färger och följa mönsterbeskrivningar.”

Hur gick det?

Föredraget följer några av Strömstads tidiga bohusstickerskor och ger inblickar i den lika nödhjälpsberoendegranitindustrin.


Plats: Lokal STJÄRNORNA (Kulturhuset Skagerack)

Tid: Fredag 8 september 2023 kl 12.10-12.50


Pris: 0 kr


Språk: Svenska

Bilder från Ostreas hemsida

https://aquaculture.se/

Brittmo Bernhardsson på Bohusfestivalen 2022.

Vi är oerhörd glada att Brittmo vill komma till Bohusfestivalen igen i år.

Koster Ostron provsmakning och föreläsning med Christian Vorbeck från det världsomspännande företaget Ostrea, Koster, Strömstad


Under kvällen får vi också lyssna till kulturpersonligheten Brittmo Bernhardsson som, precis som grundaren av Bohus Stickning Emma Jacobsson, har varit fru till landshövdingen i Göteborg 

Efter egenvisningen/tröjparaden i Kulturhuset Skagerack tömmer vi lokalen och föranmälda gäster välkomnas till föreläsning och provsmakning med Christian Vorbeck från Ostrea och föreläsning med Brittmo Bernhardsson f.d fru landshövdingen i Göteborg.

Du är naturligtvis välkommen att handarbeta under kvällen.


Förbokade gäster välkomnas med ett glas bubbel, alkoholfritt alternativ finns naturligtvis.


Kl ca 18.30 Föreläsning med Christian Vorbeck.

Fisket efter ostron på naturliga ostronbankar har en lång tradition i Bohuslän. Allt sedan 1600-talet har bohuslänska ostron varit en uppskattad delikatess vid bland annat det svenska hovet.

Den ostronsort som värderas högst på marknader världen över är det platta ostronet, Ostrea edulis, nu också kallat Kosterostron. Historik, kvalitet och kultur håller kvar det som det riktigt genuina ostronet. Det fanns rikt av denna längs Bohusläns kyst men den har haft svårt att överleva. Strömstadföretaget Ostrea har utvecklat ett ostronkläckeri som bevarar Kosterostron så det kan njutas världen över.


Kl ca 19.15 Vi njuter ostron och fisksoppa med bröd, vin och kaffe.


Kl ca 20 Föreläsning med Brittmo Bernhardsson, kulturpersonlighet och författare. Som fru till Göte Bernhardsson; landshövding i Göteborg 1998-2008, har Brittmo haft samma roll som Bohus Sticknings grundare Emma Jacobsson, fru till Malte Jacobsson, landshövding i Göteborg från 1934. Brittmo berätter om sitt engagemang för kulturen och om åren i Landshövdingens residens i Göteborg, om Emma Jacobsson och om Bohus Stickning.


Pris: 495 kr

Föreläsning med Christian Vorbeck med presentation av ostron. 

Föreläsning med Brittmo Bernhardsson.

Ett glas välkomstbubbel, ett glas vin till maten, två ostron, fisksoppa och tilltug samt kaffe ingår. 

Extra ostron 50 kr styck, och vin till självkostnadspris kan köpas på plats.


Plats: Kulturhuset Skagerack

Tid: lördag 9 sep 2023 från kl ca 18.30 (efter egenvisningen) tills vi ledsner 


Antal deltagare: Max 75 personer 

Föranmälan krävs. Använd länken.

Visningar

Visning Stenhuggare i arbete i samtal med lokalhistoriker

Stenhuggare Christer Olsson från Brastad demonstrerar hur man hugger smågatsten s.k. knott. I samtal med Karin Askberger som har dokumenterat stenens kulturhistoria delges vi intressanta berättelser om Bohuslänsk granit och livet som stenhuggare.

 

Plats: Stadsparken

Tid: Söndag 10 sep 2023:

Kl 12.20-12.40

Kl 13.20-13.40

Kl 14.20-14.40


Kostnadsfritt

Pris: 0 kr

Öppen workshop med stenhuggare i arbete

Stenhuggarföretaget Naturblandning, genom far och son Coster, kommer att ha en liten workshop likt tidigare år på Bohusfestivalen där du är välkomna att prova på stenarbete. 

Syftet med arbetet kommer vara att skapa en trivsam sittplats vid stadsparken med utsikt över hamnen. 


Vi kommer att: 

Montera och tillpassa mursten 

Montera och tillpassa bänkben i sten

Sätta gatsten 

 

När stenarbetet sedan är färdigt kommer Skogshult snickeri att ordna en ekbänk som skall monteras på en smidd järnkonstruktion av JC Anderssons svets och smide .

 

Plats: Stadsparken

Tid: Söndag 10 sep 2023:

Kl 10 och framåt tills arbetet är klart


Kostnadsfritt

Pris: 0 kr

Klippning av angorakanin

Se hur man klipper en angorakanin.

Pernille Silfverberg från AngoraGarnet berätter om kaninerna och om angoraullen.


Sedan 1945 har angoraull använts i de mest exklusiva av Bohus Sticknings plagg.

I stickpaketen med Bohus Stickning idag kommer angoraullen från Pernilles egna kaniner som alla klipps för hand med en liten handsax. Ullen sorteras noggrant och bara den förstklassiga ullen från kaninens rygg och sidor används i garnet. 


Garnet luddar inte av sig just pga klipptekniken. Angoraullens kvalitet beror naturligtvis på att kaninerna mår bra.

 

Plats: Stadsparken


Tid: Söndag 10 sep 2023 kl 10-10.30 


Kostnadsfritt

Pris: 0 kr

Klippning av får

Se hur man klipper ett får

Plats: Stadsparken

Tid: Söndag 10 sep 2023 kl 10.30-11

Pris: 0 kr

Karda ull, föreläsning och prova på!

Prova på att karda ull, få tips och ideer!


Plats: Stadsparken

Tid: Söndag när klippningen av får är klar, dvs ca kl 11 - 11.45

Pris: 0 kr

Använd vår berättarbänk

På Bohusfestivalen 2021 och 2022 var Far & Son Lars och August Coster från Naturblandning AB närvarande och gav besökare inblickar i bohuslänsk hantverkarhistoria – Stenhuggeriet.


2021 byggdes en berättarbänk av granit av Bohusfestivalens  besökare under far och son Costers lärorika handledning. Bänken blev ett monument för Bohusfestivalen och vi hoppas under kommande år att många berättelser vill bliv förmedlade via bänken.


Plats: Plagen i Strömstad (Bredvid Kulturhuset Skagerack mot hamnen)


Sätt dig gärna på bänken och ta en bild på dig själv i fint handarbetat klädsel eller med handarbete i händerna. Skicka gärna bilden till oss info@bohusfestivalen.se 

Har du en berättelse om din stickning eller upplevelse med handarbete, dela den gärna med oss.


Genom att skicka bilden/berättelsen bekräftar du att det är ok att vi använder bilden till ett fint kollage/bildgalleri för marknadsföring av Bohusfestivalen. Vi samlar även berättelser som senare kommer kunna läsas här på sidan.


Varmt tack för ditt engagemang.



Musik

Artistparet Malin och Martin Skär 

Låtar om bl.a. stenhuggning och Bohus Stickning.


Malin och Martin Skär är ett artistpar boendes i Strömstad. Sedan 15 år tillbaka har de uppträtt landet runt på festivaler med kända och okända visor. Malin är utbildad sångerska vid Hjo Folkhögskola. Musiken ligger i blodet då fadern varit ”dansbandsmusiker”.


Malin trakterar flera instrument som flöjt, gitarr, piano och bas. Sången är huvudinstrumentet och redan vid hennes dop 1978 lovade prästen att Malins röst skulle ge henne lycka i livet. Musikaliskt ligger Malins hjärta i visgenren och tillsammans med sin man blir repertoaret digert ur svenska visskatten.


Martin har rötter i Uppsala där han spelade dragspel och gitarr med orkestern Uppdraget. Orkestern tog honom till bland annat Peking och Österrike på turné. Martin blev uppmärksammad som veckans uppländska artist av Kenneth Bo A Eriksson i Sveriges Radio P4 med flera egna låtar i sann ”Cornelisk” anda. Sedan slutet av 90-talet skriver Martin egen musik.


Senaste projektet är ett knippe låtar om stenhuggartiden i Strömstad med omnejd för 100 år sedan. Texterna har en allvarlig men ändå humoristisk prägel och ger en tänkbar beskrivning av kvinnors situation. Visorna finns samlade i albumet ”Bohusgranit” (tillsammans med Malin) som finns att lyssna på i de flesta streamtjänster. I nuläget har skivan ca 15 000 streams. Martin har också precis släppt låten ”Jordgubbar i regnet” som efter en knapp månad har 4000 streams på Spotify. Malins skiva ”Si god afton” finns också på streamtjänster sedan den 21/5. Malin och Martin uppträder med musik till dragspel och gitarr (ibland med extra kompförstärkning). Repertoaren innehåller förutom de egna låtarna med stenhuggartema många visor av Evert Taube, Stefan Demert, Cornelis Vreeswijk, Owe Thörnqvist.


Plats: Kulturhuset Skagerack i Strömstad 2023


Malin och Martin kan vi hoppas dyker upp lite varstans och kryddar Bohusfestivalen med sin sång och musik.


I samarbete med


Hemslöjdsföreningen Norra Bohusläns Kultur och Hantverk


samt

näringsliv, föreningsliv och eldsjälar 

Stort tack!

Bohusfestivalen samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan som bland annat sköter alla bokningar. Vid frågor om bokningar kontakta Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst tel 010 - 33 00 900


Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen folkbildningsorganisation med visionen om ett samhälle där människor växer genom kunskap, insikt och delaktighet.

SV har idag verksamhet i landets alla kommuner och varje år når vi över 210 000 unika individer i studiecirklar och flera deltar i två eller fler cirklar. Tillsammans med de öppna arrangemangen, så som föreläsningar och kulturprogram når vi ca 3,5 miljoner människor med vår verksamhet.
I vår avdelning ingår hela Dalsland, Bohuslän och Trollhättan och Vänersborg.

Privacy policy

OK