Fru Emma Jacobsson som var landshövdingens fru, tog sig 1937 an att organisera ett nödhjälpsarbete för kvinnorna i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. 1939 bildades föreningen Bohus Stickning som blev en världsomspännande succé.
Försäljning av hemstickade plagg i exclusivt design av högsta kvalitet, som oftast av angoragarn, var kännetecknet och framgången i Bohus Stickning.
Emma Jacobsson lade ned verksamheten 1969 då stickerskorna kunde få bättre betalt på annat håll och produkter av syntetiska material under den tidsepoken blev svårare att konkurrera med.
För mera information:
Besök AngoraGarnet - om Bohus Stickning
eller Bohusläns museum
I samband med jubileum för Bohus Stickning 1999 återskapades en kollektion plagg Bohus Stickning av designen "Gröna Ängen".
Det återskapande arbetet utfördes av textilkonstnär Solveig Gustafsson i samarbete med Bohusläns museum under rådgivning av designare tidigare anställda och freelance arbetande vid Bohus Stickning.
Under Solveig Gustafssons 15 år med Bohus Stickning återskapades ca 40 av Bohus Sticknings design, flera både som jumper, kofta, mössa, basker, halsdukar mm.
Solveig Gustavsson med hjälp av hennes man Lars-Erik producerade materialsatser, stickpaket med garn och stickbeskrivning, så stickande entusiaster i hela världen erbjöds möjlighet att själv sticka Bohus Stickning. I mån av tid erbjöds även försäljning av färdigstickade plagg.
Från årskiftet 2013/2014 utförs det återskapande arbetet med Bohus Stickning och produktion av stickpaket av Pernille Silfverberg i Strömstad. Skillnaden mot tidigare är att angoraullen numera kommer från Pernille egna angorakaniner som hon varsamt klipper för hand med en liten handsax. Garnet spinns fortfarande på samma spinneri i Danmark.
Mönstergarner färgas in för hand så de exact matcher de originala färger i Bohus Stickning.
Tre faktorer måste uppfyllas för att kunna återskapa Bohus Stickning, det måste vara de exact riktiga mönstren, de exacta färgerna och garn av struktur som original Bohus Stickning, vissa modeller i garn av ren ull och andra i garn av en blandning av angora och ull. I några modeller blandades garn av olika strukturer för att uppnå speciel effekt.
Mer information om Pernilles kaniner, klippning och hantering av ullen, färgning av garn och processen mot färdiga stickpaket kan du läsa på AngoraGarnets hemsida: www.angoragarnet.com
Och natuligtvis:
Välkommen med ditt deltagande på
BOHUSFESTIVALEN I SEPTEMBER
Copyright © Alla rättigheter förbehållna
Uppdaterat 23-06-17