Film

Filmen "Stickspåret" - en dokumentär om Bohus Stickning

”Stickspåret – från nödhjälpsarbete till världssuccé”. Under 30-talets depression fick inte stenhuggarna tjäna mer än 110 kronor i månaden på statens stödbeställningar. Detta gick inte att försörja en familj på. En delegation stenhuggarfruar från norra Bohuslän besökte då Landshövdinen i Göteborg. Han lämnade över ärendet till sin hustru Emma Jacobsson. Hon åkte runt i Bohuslän och testade olika sysselsättningar, som kunde ge lite extrainkomster. Men det gick trögt att få avsättning för de olika produkterna. Hon fann dock en sak som alla kvinnor kunde, nämligen att sticka. Emma Jacobsson startade föreningen Bohus Stickning 1939. Lovorden flödade redan från början. Variationsrika mönster skapade av textilkonstnärer, utsökta garner från speciella får och angorakaniner och absolut kvalitetskontroll var hemligheten bakom framgångarna.
Dessa konsthantverksprodukter rönte stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser, inte minst i USA. Bohus Stickning avvecklades 1969. Orsakerna var flera men billiga fabrikskopierade tröjor var en. Totalt sysselsatte Bohus Stickning 1700 kvinnor. 1949 var nästan 900 kvinnor involverade.


”Stickspåret” är en fristående uppföljning av dokumentäret ”Skärvor från en svunnen tid”. En film om starka kvinnor gjord av en man Kjell Andersson. Filmen visades på Sveriges Television i maj 2008.


Plats: Lokal PAPEGOJAN (Församligshemmet i Strömstad)

Tid: Onsdag 1 september kl 19-21 & torsdag 2 september kl 19-21

Speltid 58 minuter

Pris: 150 kr


Filmen med text på engelska

Plats:

Lokal PAPEGOJAN (Församligshemmet i Strömstad)

Tid: Söndag 5 september kl 19-21 

Speltid 58 minuter

Pris: 150 kr

Filmen "Skärvor från en svunnen tid" - en dokumentär om stenhuggeriet i Bohuslän

Stenhuggeriet i Bohuslän har en kort men intensiv historia som tog sin början på 1860-talet och som avklingade under 1970-talet.

Perioden präglas bland annat av extrema konjunktursvängningar, två världskrig, strejker, lockouter och 30-tals depressionen.

Detta förde med sig en otrolig inflyttning av arbetskraft till Bohuslän som tills dess varit helt präglat av fiske och jordbruk. Inflyttningen var inte helt problemfri. Det Schartauanska Bohuslän invaderades av arbetare från framför allt Halland, Blekinge och Småland med betydligt radikalare åsikter.

Skärvor från en svunnen tid är en dokumentärfilm om denna dynamiska och spännande epok i Bohusläns historia, berättad av några som fortfarande är i livet.

Film av Kjell Andersson, KMA Film, visades på SVT hösten 2004.


Plats: Lokal STJÄRNORNA (Kulturhuset Skagerack i Strömstad)

Tid: Onsdag 1 september kl 19-21 & söndag 5 september kl 19-21

Speltid 59 minuter

Pris: 150 kr

Filmen "Hitlerstenen" - en märklig affär i krigets skugga

”Hitlerstenen – en märklig affär i krigets skugga” är en avlutande dokumentärfilm i en triologi om svensk stenindustri och dess kringliggande historia och kultur. Den första ”Skärvor från en svunnen tid” handlar om stenhuggarepoken (framför allt i Bohuslän) och visades på SVT 2004 och gick i repris 2008. Den andra ”Stickspåret” handlar om vad kvinnorna, framför allt stenhuggarkvinnorna, gjorde. Den visades på Kunskapskanalen i juni 2008.

Men det finns också en annan märklig historia som de flesta inte känner till, nämligen den om den så kallade Hitlerstenen. Detta berörde framför allt fyra landskap i Sverige: Blekinge, Skåne, Småland och Bohuslän.

Nazityskland gjorde stora beställningar av svensk granit före och under 2:a världskriget. Avsikten var att bygga en ny världshuvudstad, som skulle kallas Germania. En hel del levererades men efter 1943 blev det omöjligt p.g.a. krigets utveckling. Men tyskarna ville ändå ha sin sten och ville ha leveranserna när de hade vunnit kriget. Svenska stenbrotten fortsatte att hugga byggnadssten ända tills krigsslutet. Stenen lagrades längs de svenska kusterna och tyskarna betalade punktligt. Nu gick ju inte kriget som nazityskland hoppades. Byggnadsstenen blev kvar här i Sverige.

Vem ägde då denna granit?

Vart tog den vägen? Var är den nu?

Vad kände de röda stenhuggarna då de högg sten åt Hitler?

Hur stod det till med den svenska dubbelmoralen hos bl. a. stenpatronerna?

Vilka var de tyskar som beställde stenen?

Dessa frågor och mer därtill försöker filmen ge ett svar på.


Film av Kjell Andersson, KMA Film.


Plats: Lokal VILDÄPPLET (Folkets Hus i Strömstad)

Tid: Fredag 3 september kl 19-21

Speltid 58 minuter

Pris: 150 kr

Filmkväll "En enkel till Amerikat" & "Havets Svarta Guld"

Filmkväll, Filmerna "En enkelt till Amerikat” och ”Havets Svarta Guld”

”En enkel till Amerikat” – en historisk dokumentärfilm om den svenska emigrationen kring förra sekelskiftet.

Film av Kjell Andersson, KMA Film.

 

”Havets Svarta Guld” - Hummerpremiären i slutet av september varje år är en händelse som många människor ser fram mot. På premiärdagen vimlar det av båtar på havet. Alla tävlar om att vara först på de bästa platserna. Vad är det som driver folk att gå ut i storm och kyla för några humrar, då fisket knappast är speciellt ekonomiskt lönsamt? Vilka är dessa människor?

Jakten på havets svarta guld visades på SVT, 30 september 2001

 

Film av Kjell Andersson, KMA Film.

Plats: Lokal  VILDÄPPLET (Folkets Hus i Strömstad)

Tid: Torsdag 2 september kl 19-21

Speltid: "En enkelt till Amerikat" 28 minuter och "Havets Svarta Guld" 28 minuter

Pris: 150 kr

VårRöst_ (1)
VårRöst_ (2)
VårRöst_ (3)
VårRöst_ (4)
VårRöst_ (5)
VårRöst_ (6)

Filmen "Vår röst" - 100 år med demokrati och filmen Granitbergens Döttrar

Filmen VÅR RÖST - 100 år med demokrati

Krokstrands kvinnor går o röstar för första gången i Fokets hus 1921. Vilka var de? Vad tänkte de om demokratin?


Plats: Lokal PAPEGOJAN (Församligshemmet i Strömstad)

Tid: Fredag Kl 19-21

Pris: 150 kr