Initiativ och Syfte med Bohusfestivalen

Idéen till Bohusfestivalen fick jag den 4 december 2020,

dagen efter att min ällsta dotter fyllde 20 år, som tiden går fort!

Snart är jag själv ett halvt århundrade, hur ska jag hinna med allt jag önskar att förverkliga?

Den ena tanken ledde till den andra... Kanske är det dags att be om hjälp för att hinna med?

Kan jag be om hjälp att sticka upp flera modeller efter original Bohus Stickning?

Kanske visa dem vid ett och samma tillfälle?

Berätta historien om Bohus Stickning,

om livet i norra Bohuslän under 30-talet och framåt,

om stenhuggarna och familjernas liv,

om svårigheterna under depressionen och vad det ledde till.

Det finns så mycket att berätta, att visa och samlas kring!


Bohusfestivalen i Strömstad 1 -  september 2021


Så boka gärna veckan för besök i Strömstad

om pandemi och restriktioner tillåter

Initiativtagare Pernille Silfverberg ägar och driver AngoraGarnet Silfverberg AB och är producent av materialsatser för Bohus Stickning med garn av bl.a ull från egna angorakaniner.

Strömstad som mötesplats

Ett syfte med Bohusfestivalen är att skapa en fysisk mötesplats för de 1000-tals kvinnor och män som under decennier, inte minst idag, fascineras av Bohus Stickning och historien bakom.

Perioden för ursprunglig Bohus Stickning 1939 - 1969 från nödhjälpsarbete till världsuccess är fantastisk men även det pågående återskapningsarbetet sedan 1999 fascinerar många människor i hela världen.

Sedan början 2014 sker återskapningsarbetet i Strömstad för att ge stickentusiaster möjlighet att själv få nöjet att sticka ”Bohus Stickning på Nytt”.

Bohuslänskt konsthantverk

Lyfta och visa intresset för bohuslänskt konsthantverk, visa den kraft som finns i konsthantverk såsom t. ex Bohus Stickning, förmågan handarbetet har att förena samt socialt engagera.


Framhäva de positiva hälsosamma effekterna av handarbetande.


Framhäva att det är helt rätt i tiden att återgå till handarbetade alster i naturmaterial med hänsyn till miljö och hållbarhet.

Lyfta och visa vår Bohuslänska historia

Utöver stenhuggarepoken, kan mycket passa in t. ex hummerfisket, sillperioderna, migration till utlandet etcetera.


Migrationen är del av förklaring varför Bohus Stickning engargerar så starkt i utlandet, många med svenska rötter långt tillbaka i tiden är stolta över detta. När kryssningsfartyg från USA kom till Göteborg 1940 - 1960 talet tömdes butiken Bohus Stickning vid Arkaden i Göteborg för plagg, i princip slutsåld på bara några timmar.   

Min ambition

Som initiativtagare är min förhoppning att årligen under en förlängd helg, gärna en full vecka skapa ett evenemang som kryllar av liv, skaparglädje, handarbetslust, historieförvaltning och engagemang i hela Strömstad. På varje parkbänk ser jag kvinnor och män i alla åldrar och nationaliteter sitta och sticka/handarbeta, så även på restauranger, caféer, i hotellfoajéer, uterum och på campingplatser mm. I Stadsparken och gärna i andra utemiljöer händer det saker, t. ex kan stenhuggarkonsten visas i praksis, kanske någon teateruppvisning från pavillionen, tango som kom till Krokstrand, Strömstad med skutorna som seglade sten av Bohuslänsk granit till Argentina. Runt om i Strömstad kan anordnas workshops, föreläsningar, filmvisningar, stickcaféer mm.


Jag önskar att skapa en fysisk mötesplats i Strömstad för de 1000-tals kvinnor och män som under decennier, inte minst idag, fascineras av Bohus Stickning och historien bakom succeen.

Perioden för ursprunglig Bohus Stickning 1939 - 1969 från nödhjälpsarbete till världsuccess är fantastisk men även det pågående återskapningsarbetet sedan 1999 fascinerar många människor i hela världen.


Sedan början 2014 sker återskapningsarbetet i Strömstad för att ge stickentusiaster möjlighet att själv få nöjet att sticka ”Bohus Stickning på Nytt”


Hälsningar Pernille Silfverberg, initiativtagare till Bohusfestivalen 1 - 6 september 2021